Why do you go away? So that you can come back. So that you can see the place you came from with new eyes and extra colours. And the people there see you differently, too. Coming back to where you started is not the same as never leaving.                 /T. Pratchett, A Hat Full of Sky, p. 349/

Wednesday 26 January 2011

Say: "Pretty please!"

Z novo zgradbo biologije, ki jo namesto BC, Biological centre (OB, Oddelek za biologijo) kličejo CvL (Centrum voor Levenwetenschappen, Centre for Lifesciences) je marsikaj narobe. Za začetek to, koliko preveč denarja bo Univerzo koštala. (Mislim, da so šli za ene 100 mio € preko budgeta ... A cjena? Sitnica.
Pa aaajde, recimo, da se to dogaja pri vseh novih zgradbah oz. gradbenih projektih (Šentvid, Bežigrajski kristali, Zbiljski gaj??) - dokler lopate za seboj pospravijo, bi moralo biti vse v redu. Sam kaj, ko je načrtovati zgradbo eno, delati/bivati v njej pa nekaj povsem drugega? Sicer smo se s kolegi že odvadili pričakovanja/strahu, da bomo za naslednjim ovinkom na hodniku srečali nazije ali ruske stražarje s sončnimi špegli in uziji, a vseeno ostaja pristno pričakovanje dvoboja med Lukom in Vaderjem ali pa Anakinom in Obi-Wan-om.
Da ne bom za brezveze opletal, bom nanizal nekaj pomanjkljivosti:
 - če hočeš iz enega dela zgradbe v drugega, moraš prečkati hodnik, iti z liftom gor, prečkati hodnik in iti z liftom dol
 - lifti gredo vsakič znova sami od sebe v pritličje; čeprav greš npr. iz enega laboratorija z vozičkom vzorcev v drugega in nazaj (4. in 6. štuk)
 - s prsti lahko narediš luknje v steno: to jih je veliko, kot kleni znanstveniki, ki imajo radi dober eksperiment, tudi naredilo; ravno danes sva z mentorjem ugotovila, da obstajajo luknje dveh dimezij. (Na žalost so že skoraj vse zadelali in bi sedaj opazili, če bi se šli ponovno eksperimentalno znanost.)
 - naša študentska soba je bila planirana za -80 °C zmrzovalnike: sedaj imamo sobo, nimamo pa oken.

Za več fenomenalnih stvari, ki so narobe ali pa jih preprosto ni v naši lepi novi zgradbi (od zunaj je zadnjič v megli izgledala kot Mothership), glejte naslednji post.

No comments:

Post a Comment